روفرشی به عنوان یک لایه محافظ برای نگهداری از فرش به ویژه فرش دستباف مورد استفاده قرار می‌گیرد. فرش‌های دستباف به دلیل قیمت نسبتا بالا نیاز به نگهداری بیشتری دارند. به همین دلیل بسیاری از افراد برای محافظت از آن از روفرشی استفاده می‌کنند تا از آسیب‌های احتمالی که ممکن است برای فرش به وجود آید جلوگیری گردد. البته برای فرش‌های ماشینی نیز می‌توان از آن استفاده کرد. با این وجود در مورد فرش دستباف لزوم بیشتری پیدا می‌کند. اما در برخی اوقات استفاده از آن نه تنها به حفاظت بیشتر از فرش خصوصا فرش دستباف منجر نمی‌گردد بلکه ممکن است آسیب رسان هم باشد. به همین دلیل سوالات زیادی در خصوص استفاده از این لایه محافظ و مزایا و معایبی که دارد به وجود می‌آید. در این مقاله تلاش کرده‌ایم تا به این ابهامات پاسخ مناسبی دهیم. بنابراین اگر شما نیز از جمله افرادی هستید که در این خصوص کنجکاو هستند تا انتهای این نوشته با ما همراه باشید.

منظور از روفرشی در فرش دستباف چیست؟

لایه‌ی ضخیمی که از نظر نقش و طرح به خود فرش شباهت دارد و برای محافظت از فرش در برابر عواملی مانند پا خوردگی و لک شدن استفاده می‌شود را روفرشی می‌گویند. جنس این لایه محافظ فرش نیز از الیاف مختلفی است که خود این الیاف در اثرگذاری آن بر روی فرش نقش به سزایی دارد. در اغلب مواردی که به دلیل وجود پنجره‌های متعدد فرش دستباف در معرض تابش نور خورشید قرار می‌گیرد، هنگام خرید فرش دستباف، استفاده از این لایه محافظ نیز توصیه می‌شود. همچنین از نظر ابعاد و سایز نیز در اندازه‌های مختلفی تولید و عرضه می‌گردد . البته تنها استفاده از این وسیله به عنوان محافظ فرش نیست. بلکه امروزه به عنوان یک زیرانداز سبک در موقع تفریح در فضای باز نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع روفرشی فرش دستباف کدام است؟

انواع روفرشی فرش دستباف

در قدیم بیشتر روفرشی‌های مورد استفاده از نظر شکل و ظاهر شبیه به هم بودند و تنوع زیادی در طرح و نقشه آن‌ها دیده نمی‌شد. در حالی که این روزها تنوع طرح و رنگ و جنس منسوجات در آن بسیار زیاد است و علاوه بر وظیفه اصلی که حفاظت از فرش است به دلیل زیبایی و کاربردی بودن خود آن نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. تنوع گزینه‌های موجود در این محصول آن قدر زیاد است که می‌تواند متناسب با دکوراسیون منزل خود یک نوع خاص از آن را انتخاب کرد. انواع مختلفی که این روزها برای روفرشی می‌توان برشمرد عبارتند از:

  • روفرشی کلاسیک: در مواردی که از طرح‌های کلاسیکی مانند لچک ترنج و خشتی و افشان در بافت آن استفاده گردد به آن کلاسیک گفته می‌شود.
  • روفرشی مدرن: این نوع بیشتر برای فرش‌هایی که مدرن و 1000 شانه هستند مورد استفاده قرار می‌گیرد. شکل ظاهری بسیار زیبا و لوکسی دارند و می‌توان هر دو روی آن‌ها را نیز به کار گرفت.
  • روفرشی ابریشمی: برای بافت این نوع معمولا از ابریشم مصنوعی و یا پلی استر استفاده می‌شود. همین موضوع ظاهری درخشان و لطیف برای آن به وجود آورده است. این نوع علاوه بر محافظت از فرش زیبایی زیادی با خود به همراه دارد.
  • روفرشی کشدار: دور تا دور این نوع به شکل کش دوخت تهیه شده است. این شیوه دوخت کمک می‌کند تا به طور کامل فرش توسط این لایه محافظ احاطه گردد و در نتیجه دیگر با جمع شدگی در آن مواجه نخواهیم شد.

ابعاد روفرشی

روفرشی‌ها دارای ابعادی استاندارد هستند که شامل:

  • 3 متری
  • 6 متری
  • 9 متری
  • 12 متری

می‌باشد و در بین اندازه‌های مختلف آن 12 متری گران قیمت از بقیه انواع آن است.

مزایای استفاده از روفرشی برای فرش دستباف چیست؟

مزایای استفاده از روفرشی

اولین مزیت استفاده از یک لایه محافظ برای فرش دستباف تمیز ماندن آن است. همانطور که در مقالات قبلی اشاره کردیم شستشوی زیاد فرش دستباف موجب آسیب دیدگی و ایجاد حالت ابرشی در فرش می‌گردد. بنابراین با استفاده از روفرشی از ایجاد لکه‌های زیاد و کثیفی بر روی فرش جلوگیری می‌شود. از دیگر مزایای استفاده از آن می‌توان به پوشاندن لکه‌های ایجاد شده بر روی فرش اشاره کرد. قابلیت شستشوی آسان یکی دیگر از مزیت‌های استفاده از آن است. همچنین در مواقعی که فرش دستباف در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار می‌گیرد این لایه محافظ مانع از آسیب دیدگی و فرسودگی زود هنگام فرش خواهد شد. بنابراین استفاده از آن به ویژه برای حفاظت از فرش دستباف توصیه می‌شود. همچنین اگر کودک خردسالی دارید و یا مهمان‌های زیادی به خانه شما رفت و آمد می‌کنند یا اگر نور زیادی در فضای خانه شما مهمان است و فرش دستباف ساعات زیادی از روز را مورد تابش مستقیم خوشید قرار می‌گیرد باز هم توصیه می‌شود تا برای محافظت از فرش حتما از روفرشی استفاده نمایید.

معایب استفاده از روفرشی برای فرش دستباف چیست؟

یکی از مشکلاتی که به دلیل استفاده از آن ممکن است ایجاد گردد رنگ‌دهی ناشی از بی‌کیفیت بودن الیاف است. بنابراین بهتر است تا نوع مرغوب و با کیفیتی را خریداری نمایید. مشکل دیگر عدم رعایت نکات بهداشتی در زمان استفاده از آن است. در پاره‌ای از اوقات به دلیل شستشوی دیر به دیر رو فرشی آلودگی‌های موجود در آن به بافت فرش دستباف منتقل می‌شود. الیاف در فرش دستباف نسبت به بسیاری از انواع این آلودگی‌ها حساس بوده و ممکن است تا آسیب ببیند. از طرفی از پهن کردن آن در حالی که نمدار و خیس است بر روی فرش دستباف خودداری کنید. زیرا رطوبت باعث ایجاد آسیب در فرش خواهد شد.

فرش دستباف ایرانی

فرش دستباف نمادی از هنر و هویت ایرانی است که در سطح جهان نیز جایگاه ممتازی دارد. این بافته‌های دست هنرمندان کشور عزیزمان همچون نمادی از اصالت و تمدن ایرانی است که در منازل و اتاق‌های ما با زیبایی هر چه بیشتر خودنمایی می‌کند. به همان اندازه که فرش ایرانی در نزد مردمان محترم و عزیز است باید در نگهداری از آن نیز کوشا بود. چرا که چه به لحاظ مادی و چه به لحاظ معنوی از ارزش بالایی برخوردار است. یکی از راه کارهایی که از دیرباز برای تمیز و سالم نگهداشتن فرش دستباف ایرانی مرسوم بوده است استفاده از روفرشی است. البته خرید فرشی با کیفیت نیز درجه اهمیت بالایی دارد. یکی از راه کارهای خرید فرش دستباف مرغوب و درجه یک که از بهترین الیاف تهیه شده باشد خریداری آن از مراکز معتبر و شناخته شده است.

گالری فرش عرسین، مجموعه‌ای از انواع فرش دستبافت ایرانی است که از نظر کیفیت و تنوع در سطح بالایی قرار دارد. کارشناسان عرسین در زمان فروش محصولات کلیه اطلاعات لازم برای نگهداری اصولی از این محصولات را به مشتری‌های خود ارائه خواهند کرد.

کلام پایانی

روفرشی یکی از منسوجاتی است که کاربرد اصلی آن محافظت از فرش به ویژه فرش دستباف است. با استفاده از آن نیاز کمتری به شستشوی خود فرش خواهد بود و این به طول عمر بیشتر فرش‌ها کمک می‌کند. از طرفی نور خورشید که یکی از عواملی ایجاد فرسودگی در الیاف طبیعی به کار فته در فرش اصیل ایرانی است با استفاده از این لایه محافظ کنترل خواهد شد. اما برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن در حفاظت از فرش باید از انواع مرغوب و با کیفیت روفرشی استفاده گردد. همچنین در شرایطی که خیس یا نمدار است از آن بر روی فرش دستباف استفاده نگردد. با رعایت همین چند نکته ساده می‌توانید به استفاده از آن ادامه داده و بهترین نتیجه در مراقب و سالم ماندن فرش خود را به دست آورید.

بازگشت به لیست